top of page

DEL 2: KAKO UŽIVATI V ISKANJU RAZGLEDOV Z GORSKIMI KOLESI PO PRLEKIJI…


Pa smo dočakali zadnjih 14 dni pred preizkušnjo…

Trasa za preizkušnjo je tudi že sestavljena.



Kmalu v Prlekiji preizkušnja z gorskimi kolesi. Trasa bo sestavljena iz vzponov in spustov, ki se bodo odvijali po makadamskih, gozdnatih, poljskih ali mogoče celo blatnih poteh. Nedvomno bo teh 50km in 1200 višinskih metrov vzpona od kolesarja zahtevalo, da se ustrezno pripravi.






Glede na to, da bo preizkušnja namenjena prav vsem, ki želijo uživati na gorskem kolesu, bo za marsikoga velik izziv predstavljajo že samo dejstvo, da dokončajo preizkušnjo in prevozijo določene odseke na progi… Pripravili smo tudi preizkušnjo na polovični razdalji...




Marsikdo med vami se bo tovrstne preizkušnje lotil prvič. Pa tudi za bolj izkušene ni nikoli odveč, upoštevati določena načela, ki veljajo v zadnjih dneh pred preizkušnjoi.


Zadnjih nekaj dni, oziroma, če se osredotočimo na zadnjih 14 dni pred preizkušnjo, se mi zdi zelo pomembno upoštevati naslednje načelo:


»Ne trenirajte preveč intenzivno, ko ni potrebno…, ker ne boste hitri, ko bo potrebno!!!


To pomeni, da vsaj v zadnjem obdobju pred pred preizkušnjo ne naredimo glavnino svojih voženj v enakomernem hitrem tempu, saj bomo tako prišli preveč utrujeni na prireditev. To pa vsekakor ni naš željeni cilj. Za zadnjih 14 dni je potrebno imeti prav poseben načrt. V okvir treninga je potrebno upoštevati tudi morebitne druge vsakdanje obveznosti (službene, družinske…). Zelo praktično pri načrtovanju se mi zdi, da začnemo dneve šteti nazaj od dneva dogodka. To pomeni, da je dan prireditve na prvem mestu in tako naprej. Zadnjih nekaj dni si je potrebno maksimalno spočiti in obenem ohraniti nivo pripravljenosti. To pomeni, da veliko počivamo ter vmes naredimo visoko intenzivni trening, ki bo v nas ohranjal nek nivo oziroma občutek, da smo dobro pripravljeni.


Opozoriti velja tudi na to, da moramo biti v zadnjih dneh pred maraton še posebej pozorni na subjektivne kazalce napora naše vadbe. Namreč omenjali smo že, da obstajajo tako subjektivni kot objektivni kazalci s pomočjo katerih lahko spremljamo naše treninge. Tako moramo biti še bolj pozorni na naše dihanje, kako se počutimo ob določenih hitrostih ob določenem srčnem utripu… Recimo točka, kjer opazimo, da postajamo zasopli nam predstavlja tisto intenzivnost, ki jo na daljši treningih naj ne bi prevečkrat prekoračili in to je potrebno v zadnjih dneh upoštevati še toliko bolj.


Zelo na kratko o zadnjih dnevih pred PREIZKUŠNJO:

  • zadnji daljši trening naredimo kakšnih 10 dni pred nastopom

  • zadnji teden se lotevamo krajših voženj z vmesnimi zelo intenzivnimi odseki (z namenom, da pridobimo občutek za napor, ki nas čaka na maratonu.

Na ta način bomo imeli ravno dovolj časa za počitek ter željo po tem, da prikažemo svojo najboljšo vožnjo ravno na dan, ko si to najbolj želimo…



Skratka uspešno vožnjo in užitek ob iskanju razgledov …

V zadnjem tednu pa še nekaj "last minute" napotkov...

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page